Tillbaka till hemsidan
Säker eldning

Brasmys i vinter – så eldar du rätt

Peta in en pinne i brasan och köra på? Njae, fullt så enkelt är det kanske inte. Oavsett du är fullblodsproffs eller inte, så finns det alltid något nytt att lära sig i den ädla konsten att tända och hantera den perfekta brasan. Med de rätta förberedelserna får du också ut mycket mer av upplevelsen. Ta del av våra 8 tips till den optimala eldstadsstunden – för både din komfort och allas vår miljö!

1

Förbered dig inför eldningssäsongen

Kanske var det ett tag sedan som du tände upp i eldstaden? Då är det förstås viktigt att kontrollera att den fungerar och att det finns ett nyttjandetillstånd. Om du är osäker på när sotning senast skedde, och vilka frister som gäller – kontakta din skorstensfejarmästare. Innan du börjar elda, kontrollera också så att eldstaden har rätt förutsättningar för syretillförsel och drag. Det här med fåglar som bygger bon i skorstenen är ett vanligt problem. Förebygg gärna genom att installera en skorstenshuv med fågelskydd.

2

Se till att du har riktigt torr ved framme

Du kan faktiskt avgöra genom ljudet när du slår två vedklabbar samman. Det ska vara ett mer distinkt ljud, som ett klickande och inte ett ”tjoff”. Vill du ha lite extra koll kan du införskaffa en fuktmätare. Vedens fukthalt bör ligga på cirka 15-20 procent. Desto mer fukt som finns i veden, ju mer måste elden arbeta för att först förånga fukten – istället för att koncentrera sig på att värma anläggningen. Men desto viktigare är att ju mer fukt – desto större risk för sot och tjärbildning i rökkanalerna, vilket på sikt kan orsaka skorstensbrand.

3

Glöm pyramiden – den bästa brasan byggs liggande

Ställ inte veden upp – låt istället vedklabbarna ligga ned och korslägg veden som i en fyrkant. Ett bottenlager och ett eller två lager ovanpå (beroende på tjocklek och dimension) kan vara lämpligt. Genom denna formation tillser du att elden får luft underifrån och skapar bästa förutsättningar för snabb uppstart.

4

Syna spjället!

Det är så lätt hänt att man missar den lilla detaljen, med spjällets position. Se också till att verkligen börja lära känna din eldstad – inte minst hur luftgenomströmningen sker. Eldar du i braskamin, så kontrollera hur tillluft kommer in. Är det underifrån – eller möjligen framifrån? I så fall ska du inte blockera tillförseln genom att lägga ved parallellt med fronten.

5

Tänd i toppen!

Brasan tänder du bäst i toppen. Det bidrar till en snabb uppstart, med god förbränning – vilket är bra både för miljön och din egen komfort. Du kan med fördel använda fint kluvna vedbitar, som läggs under de översta vedträna. Ett alternativ är tändklossar, som du hittar t ex på byggvaruhusen.
När du tänt brasan, lämna eldstadsluckan lite på glänt för att öka lufttillförseln. Under tiden du bygger upp din brasa behöver du således hålla dig i närheten. När du sedan stänger luckan kan du kontrollera att du har tillräckligt med drag, genom att se efter om det blir kondens på luckan. Blir det kondens får du öppna upp lite till.

6

Elda lagom – varje eldstad har sin manual

Ta reda på hur mycket ved som din eldstad tål. Hittar du inte bruksanvisningen för eldstaden, så är tumregeln cirka tre kilo ved i timmen. Var därför inte för ivrig att fylla på ny ved. Det är när flammorna är borta och en glödbädd har bildats som det är dags för nästa laddning. Tänk också på att eldstaden behöver vila för att undvika överhettning. Eldar du i fyra timmar, låt vila i fyra timmar. De flesta anläggningar är konstruerade för att klara cirka 450 graders hetta, men för att ha marginal bör värmen inte överstiga 350 grader. Vill du hålla lite extra koll så kan du med fördel installera en rökgastermometer.

7

Gå ut och titta på röken

En rätt eldad brasa brinner med en klargul låga och utan att sota eller imma igen kaminens glas. Om så sker är förbränningen inte tillräcklig. Ett annat enkelt sätt att kontrollera förbränningen är att gå ut och titta på röken. Den ska vara i det närmaste osynlig. Om det är kallt ute kan dock ofarlig kondens bildas – den ser ut som vit rök.

8

Aska inte ur för tidigt

Sist men inte minst; ha inte för bråttom med att tömma eldstaden på aska. Låt askan ligga kvar till nästa dag, eller gärna längre än så. Då ska den läggas i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.

!
LÄS MER OM SÄKER ELDNING:

Vill du veta mer om säker eldning, eller funderar du på ett installera en eldstad – se hemsidans Tips & Råd, som du hittar här: