Tillbaka till hemsidan
Aktuellt

Elda smart och ventilera rätt – för lägre energiförbrukning

Att elpriserna rusat i höjden har knappast undgått någon och prognoserna för vintern är minst sagt illavarslande. Hur ska man då tänka och agera för att påverka sin elräkning i rätt riktning? Faktum är att sotaren kan hjälpa till med både råd, tips och konkreta åtgärder som bidrar till att hålla kostnaderna i schack.

Att elpriserna tornar upp sig som ett allt större orosmoln märks hos Joachim Björk och hans kollegor på Sot & Ventilationstjänst AB. Här går telefonerna varma med samtal från dem som vill ta sina gamla eldstäder i bruk som komplement till sina befintliga värmesystem.
I lite äldre villor finns det ju ofta en befintlig skorsten och nu vill många veta om man kan installera en braskamin som hjälper till att hålla värmekostnaderna nere. I dessa fall rekommenderar Joachim en så kallad statusbesiktning som ger ett kvitto på att eldstaden är i funktionsdugligt skick. Perfekt för den som vill komma i gång och elda igen och kicka in lite extra värme. Statusbesiktningen enligt SSR GODKÄND BESIKTNING följer den branschstandard som utvecklats av Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund.

Braskaminen ska ses som ett komplement
– När vi ändå är på plats för att göra en statusbesiktning tipsar vi gärna om hur man ska elda i sin eldstad och hur mycket man kan elda för att det ska vara både effektivt och säkert. Både kyla och höga elpriser kan locka till att man eldar mer än vad eldstaden är dimensionerad för. En braskamin ska ses som ett komplement till det ordinarie värmesystemet och inte någonting som man värmer upp hela fastigheten med. Vi påtalar också vikten av att se över sitt allmänna brandskydd i samband med att man börjar elda. Alla hem bör vara utrustade med brandvarnare, brandsläckare och en brandfilt som komplement.

Se över ventilationen – för både komfort och driftsekonomi
Även inom ventilationsområdet kan sotningsföretaget vara behjälplig för att trimma elkostnaderna.
– Jag vill verkligen lyfta vikten av att hålla efter sin ventilationsanläggning. Rena och underhållna kanaler med fräscha filter är inte bara viktigt för inomhusmiljön och för att man ska må bra. En välbalanserad ventilation ger även en jämnare energiförbrukning vilket självklart märks på elräkningen.

En välbalanserad ventilation bidrar även till en jämnare energiförbrukning, vilket självklart märks på elräkningen.

Hur ofta du behöver ta sotaren till hjälp för att se över och rengöra din ventilationsanläggning beror bland annat på hushållets storlek och hur anläggningen är dimensionerad. Joachims rekommendation för en barnfamilj där man tvättar och duschar ofta är att satsa på rengöring med cirka 4–5 års intervall. Sotaren kan också hjälpa till med injustering av anläggningen med rätt frånluftsflöden.
– Ett väl injusterat ventilationssystem är en viktig förutsättning för effektiv energianvändning och ofta är det just här som stora besparingar kan göras.
Joachim menar att det också kan vara värt att titta på att installera en luftvärmepump. För den som har direktverkande el för sin uppvärmning innebär en luftvärmepump ofta en energibesparing på 20–30 procent vilket självklart kommer att märkas i plånboken. Sot & Ventilationstjänst samarbetar här med kollegorna i Örebro, som utför både installation och service av värmepumpar.
Sedan finns det förstås mycket annat som du själv kan göra för att påverka din elräkning i positiv riktning. Här kommer några fler tips:

  • Se över ditt elavtal och jämför både priser och avtalsvillkor mellan så många olika elhandelsföretag som möjligt. Det finns stora prisskillnader mellan olika avtal och en hel del pengar att spara beroende på vilka val du gör.
  • Att förbättra, komplettera eller rent av byta uppvärmningssystem i ditt hus kan vara en riktigt lönsam investering. I dag väljer många att satsa på en luftvärmepump, sätta solceller på hustaket eller komplettera värmesystemet med en bras- eller pelletskamin.
  • Att se till att huset är välisolerat och lufttätt minskar inte bara behovet av uppvärmning. Det skapar även bra förutsättningar för en väl fungerande ventilation där man kan ta in och släppa ut luft på ett kontrollerat sätt.
  • Genom att byta till lågenergilampor och sätta timers på belysningen kan du spara upp till 75 procent av elförbrukningen som i dag går åt till belysning. Även om en LED-lampa är dyr jämfört med en vanlig glödlampa finns det många tusenlappar att spara på bytet.
  • Kör med fulla disk- och tvättmaskiner, duscha i stället för att bada, välj energisnåla varianter när du ska köpa nya vitvaror och kan du sänka inomhustemperaturen några grader så kommer det också att göra stor skillnad.