Sotning och brandskydd

Brandskyddskontroll
– för din trygghet!

Brandskyddskontrollen syftar till att upptäcka eventuella fel och brister i anläggningen. Anläggningens funktion testas och det kontrolleras att den fungerar lika bra som när den togs i bruk. Sotning och brandskyddskontroll utförs enligt Lagen och förordningen om skydd mot olyckor som trädde i kraft den 1 januari 2004. I lagen anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs enligt angivna bestämmelser i de fastigheter som finns i kommunen. Kommunen väljer sedan om de ska sköta arbetet själva, eller om det ska läggas ut på entreprenad.

Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som fastställer vilka objekt som är föremål för sotning och brandskyddskontroll. MSB utgår i sin tur från reglerna i ”Lagen om skydd mot olyckor”.

Följande objekt är aktuella för kontroll:

  • Värmepannor
  • Vedeldade köksspisar och jämförbara eldstäder
  • Lokaleldstäder (kakelugnar, kaminer, öppna spisar och dyl.)
  • Imkanaler från restauranger och storkök

Vad undersöks i brandskyddskontrollen?
Såväl eldstadsanläggningen, pannrum och de utrymmen som angränsar till eldstaden och dess rökkanaler ska undersökas. Även byggnadsmaterial så som takbeläggning och bjälklagsgenomföringar kontrolleras. Fläktar, filter och spjäll som hör till imkanaler i restaurang och storkök hör också till brandskyddskontrollen.

För att det ska vara möjligt att utföra en brandskyddskontroll behöver du ha godkända, väl underhållna taksäkerhetsanordningar, som takstege och glidskydd.

Brandskyddskontrollen utförs huvudsakligen okulärt, men vid behov sker fördjupad kontroll med hjälp av instrument. Kanalens täthet kan exempelvis prövas genom temperaturmätning, röktrycksprovning eller läckagemätning.

Hänsyn ska tas till hur brandskyddet påverkas av:

  • sotbildning och beläggningar,
  • skador eller förändringar av det tekniska utförandet,
  • temperaturförhållanden,
  • tryckförhållanden och täthet,
  • drift och skötsel.

Eldningsapparater för gas och tillhörande gasledningar omfattas inte av brandskyddskontroll.

Hur ofta sker brandskyddskontrollen?
Kontrollfristen är vart 3:e eller vart 6:e år, beroende på bränsleslag och anläggning. Du som fastighetsägare behöver dock inte själv hålla koll på vad som ska kontrolleras och hur ofta. Det gör vi med utgångspunkt från uppgifterna i kontrollboken. Rent allmänt är det annars fastighetsägarens ansvar att underhålla anläggningen i brandförebyggande syfte. Brandsäkerhet handlar inte bara om liv och hälsa, utan också om egendom. Det kan vara bra att känna till att eventuell oaktsamhet kan innebära att försäkringen inte längre gäller.

Läs även:

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

Prata med vår kundtjänst

Du kan givetvis också ringa vår kundtjänst om dina frågor. Du når oss helgfria vardagar 07.00-16.00 på telefon 021-13 02 83. Välkommen att höra av dig!







    (*) Skriv in ditt personnummer om du istället för vanlig brevkorrespondens vill ha fortsatta aviseringar och viktig information från oss via e-tjänsten Kivra.